ZELENINOVÉ “TACOS” NA LISTECH SALÁTU

Lehká alternativa klasických tacos bez lepku a plná chutí. Vše se podává v čerstvých listech salátu, které nahrazují tradiční tortilly.

Množství: 3 porce, ideální pro lehký oběd nebo večeři.

Rychlý pohled do pánvičky. Jak vypadá příprava těchto svěžích a křupavých zeleninových "tacos" na listech salátu?


Ingredience na náplň:

  • 1 hrnek na kostičky nakrájené červené cibule
  • ½ hrnku zeleninového vývaru (bez soli a bez škrobu – ideálně domácí)
  • 1 hrnek na kostičky nakrájených cuket nebo hlívy ústřičné (alternativa za houby)
  • 3–4 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky mleté papriky (sladké, ne uzené)
  • špetka kajenského pepře (volitelné)
  • mořská sůl dle chuti
  • šťáva z 1 limetky (nebo citronu)

Postup: 

  1. Na středním plameni orestuj cibuli na lžíci vývaru, dokud nezměkne (cca 4–5 min).
  2. Přidej cuketu nebo hlívu, česnek, koření a podle potřeby dolévej vývar. Nech krátce provařit.
  3. Ochuť limetkovou šťávou a lehce dosol.
  4. Směs servíruj do listů salátu jako do "tacos".
  5. Navrch přidej zeleninové posypy a podávej čerstvé.

Ingredience na servírování:

  • Listy římského nebo ledového salátu
  • Nakrájené cherry rajčátka
  • Ředkvičky na plátky
  • Strouhaná mrkev
  • Červené zelí na jemné nudličky
  • Nasekaný čerstvý koriandr nebo petržel
  • Klidně i pár koleček čerstvé okurky