RECEPTY PRO OBDOBÍ OČISTY STŘEV
Lehké, zeleninové pokrmy bez tuku, bez mouky, bez zátěže.
Všechny recepty jsou rostlinné, jednoduché a v souladu s očistnou kúrou. Pomohou ti vyživit tělo, zklidnit trávení a jemně podpořit detoxikaci.
Žádné tuky ráno! (ani ořechy, ani semínka, ani olej), tělo se tak lépe detoxikuje.
Vyhýbej se: lepku, mléku, vajíčkům, kukuřici, sóji, alkoholu, kávě a octu (kromě jablečného).
Recepty vycházejí z principů přirozené léčby podle Anthonyho Williama a jsou inspirovány jeho knihou Mystický léčitel.
Jak používat tyto recepty během očisty:
Ráno a očistné nápoje.
Probuzení těla, hydratace, detoxikace.
Snídaně a ranní kaše.
Výživa bez zátěže, lehce stravitelná glukóza.
Oběd a saláty.
Vláknina, enzymy, podpora trávení.
Večeře a teplé polévky.
Uzemnění, regenerace, klidný večer.
Recepty jsou řazeny tak, jak můžeš přirozeně jíst v průběhu dne. Stačí jen číst dál ...
TEPLÁ RANNÍ CITRONOVÁ VODA
Jednoduchý očistný rituál pro probuzení těla i trávení
ranní hydratace · podpora jater · jemný start do nového dne
Šálek teplé vody s čerstvě vymačkaným citronem je víc než jen obyčejný zvyk. Pomáhá pročistit trávicí trakt, jemně aktivuje játra, podporuje lymfatický systém a nastartuje metabolismus.
Pij každé ráno nalačno, ideálně po celý 21denní očistný program. A pokud ti tento rituál sedne, můžeš si z něj vytvořit krásný a podpůrný návyk i na celý život. Tvé tělo ti poděkuje.

Suroviny (na 1 sklenici):
• 250 ml teplé (ne vařící) vody
• šťáva z ½ citronu
• 1–2 plátky čerstvého zázvoru
Postup:
-
Vodu ohřej tak, aby byla příjemně teplá ne horká.
-
Vymačkej citron, přidej do vody a vlož zázvor.
-
Pomalu vypij nalačno, ideálně v klidu, 1 hodinu před jídlem.
Tip: Ráno začni tímto rituálem každý den. Pomůže ti probudit střeva i játra a jemně nastartovat detoxikaci.
HEAVY METAL DETOX SMOOTHIE
Detoxikační smoothie na podporu vylučování těžkých kovů z těla.
Recept podle Anthonyho Williama · plné antioxidantů · ideální každé ráno během 21denní kúry.
Toto silné, ale jemné smoothie pomáhá uvolňovat těžké kovy a toxiny z těla, vyživuje mozek a podporuje celkovou očistu. Skvělé jako ranní rituál, ideálně nalačno, ihned po citrónové šťávě nebo čisté vodě.
Suroviny (1 porce):
-
2 přezrálé banány
-
1 hrnek mražených divokých borůvek
-
1 hrnek čerstvého koriandru
-
1 lžička spiruliny
-
1 lžička prášku z ječmenné trávy
-
1 lžička mořské řasy dulse (vločky)
-
100–200 ml vody (podle konzistence)
Postup:
-
Všechny suroviny vlož do výkonného mixéru.
-
Rozmixuj do hladka a ihned vypij.

Tip: Toto smoothie je silný čistič! Nepřidávej do něj žádné tuky, ořechy ani semínka.
MRKVOVÁ KAŠE S JABLKEM A ZÁZVOREM
Jemná, sladká a výživná snídaně, která podpoří trávení a přirozeně zahřeje.
bez tuku · vláknina · zklidnění pro střeva
Suroviny (1 porce):
• 1 střední mrkev
• 1 menší jablko
• cca 100 ml vody (na podlití)
• špetka mleté skořice
• kousek čerstvého zázvoru (nebo špetka sušeného)
• šťáva z ½ citronu
Postup:
-
Mrkev i jablko oloupej a nastrouhej najemno.
-
Vlož do menšího rendlíku, podlij vodou a pomalu podus do měkka (cca 10 minut).
-
Vmíchej skořici, citronovou šťávu a zázvor, jemně prohřej ještě minutu.
-
Podávej teplé jako sladkou očistnou kaši.

Tip: Můžeš dochutit i kapkou vanilky, medu nebo přidat lžičku lněného semínka pro extra vlákninu.
JABLEČNO-BANÁNOVÁ KAŠE S OSTRUŽINAMI
Lehká a přirozeně sladká snídaně bez obilovin.
bez lepku · bez mléka · bez tuku · plná vlákniny
Suroviny (1 porce):
-
2 sladká jablka, nakrájená na kostičky
-
1 velký zralý banán
-
¼ čajové lžičky skořice
-
špetka kardamomu (cca ⅛ lžičky)
-
½ hrnku ostružin
-
hrst rozinek nebo sušených brusinek (volitelné)
Postup:
-
Jablka, banán, skořici a kardamom vlož do mixéru nebo kuchyňského robotu.
-
Mixuj do hladké, krémové kaše.
-
Přesuň do misky, ozdob ostružinami a případně rozinkami či brusinkami.
-
Podávej ihned, ideálně jako dopolední snídani nebo odpolední svačinku.

Tip: Místo ostružin můžeš použít jakékoli bobulovité ovoce, borůvky, maliny, moruše, lesní jahody… Všechny jsou výborné pro regeneraci střevní sliznice a bohaté na antioxidanty.
KAŠE S LESNÍMI BORŮVKAMI
Léčivá snídaně s antioxidanty a vlákninou.
podpora jater · bez lepku · rostlinné · výživa pro střeva
Suroviny (1–2 porce):
-
1 hrnek jáhel nebo bezlepkových ovesných vloček
-
2 hrnky vody (případně více podle potřeby)
-
½ čajové lžičky skořice
-
½ hrnku mražených nebo čerstvých lesních borůvek (v kaši)
-
2 lžíce lesních nebo zahradních borůvek na ozdobu
-
lžička javorového sirupu nebo surového medu (volitelné)
Postup:
-
V kastrůlku smíchej jáhly nebo vločky se skořicí, zalij vodou a přiveď k varu.
-
Vař pod pokličkou na mírném plameni do měkka (jáhly cca 15 min, vločky 5–10 min).
-
Pokud kaše houstne příliš rychle, přidej trochu vody.
-
Na závěr vmíchej borůvky a nech chvíli dojít pod pokličkou.
-
Ozdob dalšími borůvkami a případně dochuť medem nebo sirupem.

Tip: Lesní borůvky jsou doslova superpotravina pro játra, mozek i střeva. Pokud máš možnost, sáhni po lesních divokých borůvkách mají nejsilnější účinky.
OVOCNÉ CEREÁLIE S BANÁNOVÝM MLÉKEM
Sladká a výživná snídaně bez zátěže.
bez lepku · bez obilovin · podpora trávení · ideální na ráno
Suroviny (1 porce):
-
1 hrnek směsi bobulového ovoce (např. jahody, borůvky, maliny)
-
1 mango, nakrájené na malé kostičky
-
1 zralý čerstvý banán
-
1 zmrazený banán
-
1 hrnek vody (na přípravu mléka)
-
1 lžíce sušených moruší (volitelné)
Postup:
-
Do misky vlož mango a bobulové ovoce.
-
Připrav banánové mléko: umixuj čerstvý a zmrazený banán s hrnkem vody do hladkého, krémového nápoje.
-
Nalij banánové mléko na připravené ovoce.
-
Můžeš posypat sušenými morušemi pro extra sladkost a texturu.

Tip: Tato "raw" cereálie je lehká, přirozeně sladká a zároveň výživná. Skvěle nastartuje trávení bez jakékoliv zátěže. Můžeš přidat i plátky kiwi nebo trochu čerstvé máty pro osvěžení.
Rychlý pohled do misky ~ Videorecept zde ➝
BEZLEPKOVÉ BANÁNOVÉ SUŠENKY
Jednoduché sušenky z několika ingrediencí na ráno, na cestu i na svačinu.
bez lepku · bez přidaného cukru · snadné na přípravu
Suroviny (cca 8 kusů):
-
1 velký zralý banán (asi ½ hrnku rozmačkaného)
-
1 hrnek bezlepkových ovesných vloček
-
1 čajová lžička skořice
-
¼ hrnku sušených brusinek nebo rozinek (volitelné)
Postup:
-
Předehřej troubu na 180 °C a vylož plech pečicím papírem.
-
Banán rozmačkej ve střední míse vidličkou.
-
Přidej vločky, skořici a případně sušené ovoce. Promíchej do kompaktní hmoty.
-
Pomocí lžíce tvoř hromádky na plech a lehce je zplošti.
-
Peč 15–20 minut, dokud okraje nezezlátnou.
-
Nech vychladnout a skladuj ve vzduchotěsné nádobě.

Tip: Skvělá volba na cestu. Sušenky můžeš dochutit špetkou vanilky nebo ozvláštnit hrstí na jemno nasekaných datlí. Pokud chceš extra vláčnost, přidej druhý banán a trochu kokosové mouky.
KŘUPAVÝ ZELENINOVÝ SALÁT S CITRONEM A KOPREM
Osvěžující oběd nebo lehká večeře, podpora trávení i lymfy.
bez tuku · čerstvá vláknina · očištění
Suroviny (1 porce):
½ okurky
1 větší rajče nebo hrst cherry
několik listů římského nebo hlávkového salátu
2 lžíce čerstvého kopru
šťáva z ½ citronu
mořská sůl
Postup:
- Všechnu zeleninu omyj a nakrájej – salát natrhej, zeleninu nakrájej na tenké plátky či nudličky.
- V míse promíchej, zakápni citronovou šťávou a zasyp čerstvým koprem.
- Přidej jemně nastrouhanou citronovou kůru a případně špetku soli.
- Ihned podávej.

Tip: Místo kopru můžeš použít čerstvou bazalku nebo petržel. Hodí se i pár lístků rukoly nebo polníčku.
ZELENINOVÝ VÝVAR PRO OČISTU STŘEV
Léčivý vývar plný minerálů, ideální na večeři
bez tuku · bez škrobu · jemný pro trávení
Suroviny (na 2 porce):
-
1 stonek řapíkatého celeru
-
1 malá cibule
-
1 stroužek česneku
-
1 menší mrkev
-
½ kořenové petržele
-
pár snítek petrželky nebo koriandru
-
špetka mořské soli (volitelné)
-
cca 800 ml vody
Postup:
-
Zeleninu nakrájej na menší kousky a vlož do hrnce.
-
Přidej vodu, přiveď k varu a vař pod pokličkou na mírném plameni 30 minut.
-
Na závěr přidej čerstvé bylinky, případně přeceď.

Tip: Vývar můžeš pít samotný nebo ho použít jako základ pro napařenou zeleninu.
JAHODOVO~BANÁNOVÝ SALÁT
Ovocný salát plný slunce a svěžesti, ideální pro očistu i jako lehká snídaně
bez tuku · bez lepku · podpora nadledvin a hydratace
Suroviny (na 2 porce):
-
4 hrnky čerstvých jahod (nakrájených)
-
4–6 zralých banánů (nakrájených nahrubo)
-
4 hrnky listové zeleniny (např. špenát, hlávkový nebo římský salát)
-
¼ hrnku nasekané bazalky nebo šalvěje (volitelné)
Dresink varianta 1 – Pomerančovo-medový:
½ hrnku čerstvé pomerančové šťávy
2 lžičky surového medu
Dresink varianta 2 – Jahodovo-banánový:
-
⅓ hrnku nakrájených jahod
-
⅓ hrnku banánu
-
1–3 lžíce vody (dle požadované konzistence)
-
1 lžička citronové šťávy (volitelné)
-
pár lístků bazalky (volitelné)

Postup:
- Do velké mísy vlož listy salátu, jahody, banány a bylinky. Jemně promíchej a vyber si jeden z dresinků.
- Varianta 1: V malé misce rozmíchej pomerančovou šťávu s medem.
- Varianta 2: Všechny suroviny rozmixuj do hladkého krému.
- Dresink nalij na salát a opět jemně promíchej. Podávej čerstvé
Tip: Vyzkoušej obě varianty dresinku a najdi tu, která tě nejvíc osloví sladká citrusová svěžest nebo jemně krémový ovocný přeliv. Citronová šťáva zvýrazní barvu dresinku a udělá z něj krásné jídlo i pro hosty.
BANÁNOVÝ SALÁT S MOŘSKOU ŘASOU A ZELENÝMI LISTY
Lehký a regenerační salát vhodný pro očistu i jako snídaně pro podporu nadledvin,
bez tuku · bez lepku · plný glukózy, minerálů a živin
Suroviny (1–2 porce):
-
4–6 zralých banánů (nakrájených na plátky)
-
2–3 stvoly řapíkatého celeru (nakrájené, volitelné)
-
1 hrnek okurky (nakrájené na kostičky, volitelné)
-
½ hrnku červené cibule (nakrájené na tenké plátky, volitelné)
-
2 polévkové lžíce až ¼ hrnku mořské řasy dulse (namočené a nasekané)
-
4–6 hrnků listové zeleniny (např. římský, hlávkový nebo červený listový salát)
Zálivka:
-
2 lžičky surového medu
-
½ hrnku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
Postup:
-
Všechnu zeleninu, banány a dulse vlož do velké mísy.
-
V menší misce rozmíchej med s pomerančovou šťávou dohladka.
-
Zálivku nalij na salát a vše jemně, ale důkladně promíchej.
-
Podávej ihned, ideálně čerstvý.

Tip: Pokud jsi nováček v kombinaci banánu a zeleniny začni jen se salátem, banánem a dulse. Je to výživná, harmonická kombinace, která podporuje nadledviny, mozek i vnitřní rovnováhu.
PESTROBAREVNÝ SALÁT S POMERANČOVOU ŠŤÁVOU
Zářivý salát plný chuti, minerálů a hydratace.
bez tuku · bez mouky · ideální pro oběd nebo lehkou večeři
Suroviny (1–2 porce):
- 4–6 hrnků listové zeleniny (jarní mix, rukola, římský salát, kadeřávek)
- 2 hrnky nakrájené okurky
- ½ hrnku jarní cibulky (na tenká kolečka)
- 2 hrnky cherry rajčátek nebo jiných rajčat
- 1 čajová lžička vloček dulse (mořská řasa – volitelně)
- 3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
- 2 datle Medjool, najemno nasekané (volitelně)
- ½ avokáda, nakrájeného (volitelně – vhodné až po 21 dnech)
- 1 hrnek nakrájené papriky (žlutá, červená, oranžová – volitelně)
- ¼ hrnku čerstvých bylinek (kopr, koriandr, petržel, tymián – volitelně)
Postup:
-
Všechnu zeleninu očisti a nakrájej na požadované velikosti.
-
Vlož do velké mísy společně s dulse, bylinkami, datlemi, avokádem a dalšími ingrediencemi.
-
Zalij čerstvou pomerančovou šťávou a dobře promíchej.
-
Podávej čerstvé a barevné, ideálně ihned po přípravě.

Tip: Tento salát je ideální na teplejší dny, hydratuje a zároveň zasytí. Můžeš ho obměňovat podle sezóny.
LISTOVÁ ZELENINA S AVOKÁDOVÝM DRESINKEM
Krémový zelený salát, který zasytí i pohladí
bez tuku (pouze přirozený tuk z avokáda) · bez mouky · plný minerálů
Suroviny (2 porce):
Salát:
- 8 hrnků listové zeleniny (římský salát, špenát, polníček, kadeřávek)
Dresink:
- 1 zralé avokádo
- ¼–⅓ hrnku vody
- 5–6 snítek čerstvého koriandru
- 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
- ½ stroužku česneku (nebo více podle chuti)
- špetka kajenského pepře (volitelně)
Postup:
-
Zeleninu očisti, natrhej nebo nakrájej a dej do mísy.
-
Všechny ingredience na dresink rozmixuj do hladkého krému.
-
Nalij dresink na listy a důkladně promíchej.
-
Podávej ihned, dokud je vše čerstvé a živé.

Tip: Pokud chceš, můžeš přidat další zeleninu jako okurku, papriku, rajče, klíčky nebo červenou cibuli. Avokádo je přirozeně syté. Používej ho však s mírou ideálně jen v odpoledních nebo večerních jídlech během 21denní kúry.
Další recepty a inspirace,
které podpoří tvoje tělo.
Vyzkoušela jsi něco?
Sdílej to se mnou, napiš, jak ti chutnalo, nebo mi pošli fotku.