RECEPTY PRO OBDOBÍ OČISTY STŘEV


Lehké, zeleninové pokrmy bez tuku, bez mouky, bez zátěže.

Všechny recepty jsou rostlinné, jednoduché a v souladu s očistnou kúrou. Pomohou ti vyživit tělo, zklidnit trávení a jemně podpořit detoxikaci.

Žádné tuky ráno! (ani ořechy, ani semínka, ani olej), tělo se tak lépe detoxikuje.

Vyhýbej se: lepku, mléku, vajíčkům, kukuřici, sóji, alkoholu, kávě a octu (kromě jablečného).


Recepty vycházejí z principů přirozené léčby podle Anthonyho Williama a jsou inspirovány jeho knihou Mystický léčitel.

Jak používat tyto recepty během očisty:

Ráno a očistné nápoje.
Probuzení těla, hydratace, detoxikace.

Snídaně a ranní kaše.
Výživa bez zátěže, lehce stravitelná glukóza.

Oběd a saláty.
Vláknina, enzymy, podpora trávení.

Večeře a teplé polévky.
Uzemnění, regenerace, klidný večer.


Recepty jsou řazeny tak, jak můžeš přirozeně jíst v průběhu dne. Stačí jen číst dál ...

TEPLÁ RANNÍ CITRONOVÁ VODA

Jednoduchý očistný rituál pro probuzení těla i trávení

ranní hydratace · podpora jater · jemný start do nového dne


Šálek teplé vody s čerstvě vymačkaným citronem je víc než jen obyčejný zvyk. Pomáhá pročistit trávicí trakt, jemně aktivuje játra, podporuje lymfatický systém a nastartuje metabolismus.

Pij každé ráno nalačno, ideálně po celý 21denní očistný program. A pokud ti tento rituál sedne, můžeš si z něj vytvořit krásný a podpůrný návyk i na celý život. Tvé tělo ti poděkuje.


Suroviny (na 1 sklenici):


• 250 ml teplé (ne vařící) vody
• šťáva z ½ citronu
• 1–2 plátky čerstvého zázvoru

 Postup:

  1. Vodu ohřej tak, aby byla příjemně teplá ne horká.

  2. Vymačkej citron, přidej do vody a vlož zázvor.

  3. Pomalu vypij nalačno, ideálně v klidu, 1 hodinu před jídlem.


Tip: Ráno začni tímto rituálem každý den. Pomůže ti probudit střeva i játra a jemně nastartovat detoxikaci.

HEAVY METAL DETOX SMOOTHIE

Detoxikační smoothie na podporu vylučování těžkých kovů z těla.

Recept podle Anthonyho Williama · plné antioxidantů · ideální každé ráno během 21denní kúry.


Toto silné, ale jemné smoothie pomáhá uvolňovat těžké kovy a toxiny z těla, vyživuje mozek a podporuje celkovou očistu. Skvělé jako ranní rituál, ideálně nalačno, ihned po citrónové šťávě nebo čisté vodě.


Suroviny (1 porce):

  • 2 přezrálé banány

  • 1 hrnek mražených divokých borůvek

  • 1 hrnek čerstvého koriandru

  • 1 lžička spiruliny

  • 1 lžička prášku z ječmenné trávy

  • 1 lžička mořské řasy dulse (vločky)

  • 100–200 ml vody (podle konzistence)

Postup:

  1. Všechny suroviny vlož do výkonného mixéru.

  2. Rozmixuj do hladka a ihned vypij.


Tip: Toto smoothie je silný čistič! Nepřidávej do něj žádné tuky, ořechy ani semínka.

MRKVOVÁ KAŠE S JABLKEM A ZÁZVOREM

Jemná, sladká a výživná snídaně, která podpoří trávení a přirozeně zahřeje.

bez tuku · vláknina · zklidnění pro střeva


Suroviny (1 porce):

• 1 střední mrkev
• 1 menší jablko
• cca 100 ml vody (na podlití)
• špetka mleté skořice
• kousek čerstvého zázvoru (nebo špetka sušeného)
• šťáva z ½ citronu

Postup:

  1. Mrkev i jablko oloupej a nastrouhej najemno.

  2. Vlož do menšího rendlíku, podlij vodou a pomalu podus do měkka (cca 10 minut).

  3. Vmíchej skořici, citronovou šťávu a zázvor, jemně prohřej ještě minutu.

  4. Podávej teplé jako sladkou očistnou kaši.


Tip: Můžeš dochutit i kapkou vanilky, medu nebo přidat lžičku lněného semínka pro extra vlákninu.

JABLEČNO-BANÁNOVÁ KAŠE S OSTRUŽINAMI

Lehká a přirozeně sladká snídaně bez obilovin.

bez lepku · bez mléka · bez tuku · plná vlákniny


Suroviny (1 porce):

  • 2 sladká jablka, nakrájená na kostičky

  • 1 velký zralý banán

  • ¼ čajové lžičky skořice

  • špetka kardamomu (cca ⅛ lžičky)

  • ½ hrnku ostružin

  • hrst rozinek nebo sušených brusinek (volitelné)

Postup:

  1. Jablka, banán, skořici a kardamom vlož do mixéru nebo kuchyňského robotu.

  2. Mixuj do hladké, krémové kaše.

  3. Přesuň do misky, ozdob ostružinami a případně rozinkami či brusinkami.

  4. Podávej ihned, ideálně jako dopolední snídani nebo odpolední svačinku.


Tip: Místo ostružin můžeš použít jakékoli bobulovité ovoce, borůvky, maliny, moruše, lesní jahody… Všechny jsou výborné pro regeneraci střevní sliznice a bohaté na antioxidanty.

KAŠE S LESNÍMI BORŮVKAMI

Léčivá snídaně s antioxidanty a vlákninou.

podpora jater · bez lepku · rostlinné · výživa pro střeva


Suroviny (1–2 porce):

  • 1 hrnek jáhel nebo bezlepkových ovesných vloček

  • 2 hrnky vody (případně více podle potřeby)

  • ½ čajové lžičky skořice

  • ½ hrnku mražených nebo čerstvých lesních borůvek (v kaši)

  • 2 lžíce lesních nebo zahradních borůvek na ozdobu

  • lžička javorového sirupu nebo surového medu (volitelné)

Postup:

  1. V kastrůlku smíchej jáhly nebo vločky se skořicí, zalij vodou a přiveď k varu.

  2. Vař pod pokličkou na mírném plameni do měkka (jáhly cca 15 min, vločky 5–10 min).

  3. Pokud kaše houstne příliš rychle, přidej trochu vody.

  4. Na závěr vmíchej borůvky a nech chvíli dojít pod pokličkou.

  5. Ozdob dalšími borůvkami a případně dochuť medem nebo sirupem.


Tip: Lesní borůvky jsou doslova superpotravina pro játra, mozek i střeva. Pokud máš možnost, sáhni po lesních divokých borůvkách mají nejsilnější účinky.

OVOCNÉ CEREÁLIE S BANÁNOVÝM MLÉKEM

Sladká a výživná snídaně bez zátěže.

bez lepku · bez obilovin · podpora trávení · ideální na ráno


Suroviny (1 porce):

  • 1 hrnek směsi bobulového ovoce (např. jahody, borůvky, maliny)

  • 1 mango, nakrájené na malé kostičky

  • 1 zralý čerstvý banán

  • 1 zmrazený banán

  • 1 hrnek vody (na přípravu mléka)

  • 1 lžíce sušených moruší (volitelné)

Postup:

  1. Do misky vlož mango a bobulové ovoce.

  2. Připrav banánové mléko: umixuj čerstvý a zmrazený banán s hrnkem vody do hladkého, krémového nápoje.

  3. Nalij banánové mléko na připravené ovoce.

  4. Můžeš posypat sušenými morušemi pro extra sladkost a texturu.


Tip: Tato "raw" cereálie je lehká, přirozeně sladká a zároveň výživná. Skvěle nastartuje trávení bez jakékoliv zátěže. Můžeš přidat i plátky kiwi nebo trochu čerstvé máty pro osvěžení. 
Rychlý pohled do misky ~ Videorecept zde 

BEZLEPKOVÉ BANÁNOVÉ SUŠENKY

Jednoduché sušenky z několika ingrediencí na ráno, na cestu i na svačinu.

bez lepku · bez přidaného cukru · snadné na přípravu


Suroviny (cca 8 kusů):

  • 1 velký zralý banán (asi ½ hrnku rozmačkaného)

  • 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček

  • 1 čajová lžička skořice

  • ¼ hrnku sušených brusinek nebo rozinek (volitelné)


Postup:

  1. Předehřej troubu na 180 °C a vylož plech pečicím papírem.

  2. Banán rozmačkej ve střední míse vidličkou.

  3. Přidej vločky, skořici a případně sušené ovoce. Promíchej do kompaktní hmoty.

  4. Pomocí lžíce tvoř hromádky na plech a lehce je zplošti.

  5. Peč 15–20 minut, dokud okraje nezezlátnou.

  6. Nech vychladnout a skladuj ve vzduchotěsné nádobě.


Tip: Skvělá volba na cestu. Sušenky můžeš dochutit špetkou vanilky nebo ozvláštnit hrstí na jemno nasekaných datlí. Pokud chceš extra vláčnost, přidej druhý banán a trochu kokosové mouky.

KŘUPAVÝ ZELENINOVÝ SALÁT S CITRONEM A KOPREM

Osvěžující oběd nebo lehká večeře, podpora trávení i lymfy.

bez tuku · čerstvá vláknina · očištění


Suroviny (1 porce):

  • ½ okurky

  • 1 větší rajče nebo hrst cherry

  • několik listů římského nebo hlávkového salátu

  • 2 lžíce čerstvého kopru

  • šťáva z ½ citronu

  • mořská sůl

Postup:

  1. Všechnu zeleninu omyj a nakrájej – salát natrhej, zeleninu nakrájej na tenké plátky či nudličky.
  2. V míse promíchej, zakápni citronovou šťávou a zasyp čerstvým koprem.
  3. Přidej jemně nastrouhanou citronovou kůru a případně špetku soli.
  4. Ihned podávej.

 Tip: Místo kopru můžeš použít čerstvou bazalku nebo petržel. Hodí se i pár lístků rukoly nebo polníčku.

ZELENINOVÝ VÝVAR PRO OČISTU STŘEV

Léčivý vývar plný minerálů, ideální na večeři

bez tuku · bez škrobu · jemný pro trávení


Suroviny (na 2 porce):

  • 1 stonek řapíkatého celeru

  • 1 malá cibule

  • 1 stroužek česneku

  • 1 menší mrkev

  • ½ kořenové petržele

  • pár snítek petrželky nebo koriandru

  • špetka mořské soli (volitelné)

  • cca 800 ml vody

Postup:

  1. Zeleninu nakrájej na menší kousky a vlož do hrnce.

  2. Přidej vodu, přiveď k varu a vař pod pokličkou na mírném plameni 30 minut.

  3. Na závěr přidej čerstvé bylinky, případně přeceď.


Tip: Vývar můžeš pít samotný nebo ho použít jako základ pro napařenou zeleninu.

JAHODOVO~BANÁNOVÝ SALÁT

Ovocný salát plný slunce a svěžesti, ideální pro očistu i jako lehká snídaně

bez tuku · bez lepku · podpora nadledvin a hydratace


Suroviny (na 2 porce):

  • 4 hrnky čerstvých jahod (nakrájených)

  • 4–6 zralých banánů (nakrájených nahrubo)

  • 4 hrnky listové zeleniny (např. špenát, hlávkový nebo římský salát)

  • ¼ hrnku nasekané bazalky nebo šalvěje (volitelné)


Dresink varianta 1 – Pomerančovo-medový:

  • ½ hrnku čerstvé pomerančové šťávy

  • 2 lžičky surového medu

Dresink varianta 2 – Jahodovo-banánový:

  • ⅓ hrnku nakrájených jahod

  • ⅓ hrnku banánu

  • 1–3 lžíce vody (dle požadované konzistence)

  • 1 lžička citronové šťávy (volitelné)

  • pár lístků bazalky (volitelné)

 Postup:

  • Do velké mísy vlož listy salátu, jahody, banány a bylinky. Jemně promíchej a vyber si jeden z dresinků.

  • Varianta 1: V malé misce rozmíchej pomerančovou šťávu s medem.
  • Varianta 2: Všechny suroviny rozmixuj do hladkého krému.
  • Dresink nalij na salát a opět jemně promíchej. Podávej čerstvé

Tip: Vyzkoušej obě varianty dresinku a najdi tu, která tě nejvíc osloví sladká citrusová svěžest nebo jemně krémový ovocný přeliv. Citronová šťáva zvýrazní barvu dresinku a udělá z něj krásné jídlo i pro hosty.

BANÁNOVÝ SALÁT S MOŘSKOU ŘASOU A ZELENÝMI LISTY

Lehký a regenerační salát vhodný pro očistu i jako snídaně pro podporu nadledvin,

bez tuku · bez lepku · plný glukózy, minerálů a živin


Suroviny (1–2 porce):

  • 4–6 zralých banánů (nakrájených na plátky)

  • 2–3 stvoly řapíkatého celeru (nakrájené, volitelné)

  • 1 hrnek okurky (nakrájené na kostičky, volitelné)

  • ½ hrnku červené cibule (nakrájené na tenké plátky, volitelné)

  • 2 polévkové lžíce až ¼ hrnku mořské řasy dulse (namočené a nasekané)

  • 4–6 hrnků listové zeleniny (např. římský, hlávkový nebo červený listový salát)

Zálivka:

  • 2 lžičky surového medu

  • ½ hrnku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

 Postup:

  1. Všechnu zeleninu, banány a dulse vlož do velké mísy.

  2. V menší misce rozmíchej med s pomerančovou šťávou dohladka.

  3. Zálivku nalij na salát a vše jemně, ale důkladně promíchej.

  4. Podávej ihned, ideálně čerstvý.


Tip: Pokud jsi nováček v kombinaci banánu a zeleniny začni jen se salátem, banánem a dulse. Je to výživná, harmonická kombinace, která podporuje nadledviny, mozek i vnitřní rovnováhu.

PESTROBAREVNÝ SALÁT S POMERANČOVOU ŠŤÁVOU

Zářivý salát plný chuti, minerálů a hydratace.

bez tuku · bez mouky · ideální pro oběd nebo lehkou večeři


Suroviny (1–2 porce):

  • 4–6 hrnků listové zeleniny (jarní mix, rukola, římský salát, kadeřávek)
  • 2 hrnky nakrájené okurky
  • ½ hrnku jarní cibulky (na tenká kolečka)
  • 2 hrnky cherry rajčátek nebo jiných rajčat
  • 1 čajová lžička vloček dulse (mořská řasa – volitelně)
  • 3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
  • 2 datle Medjool, najemno nasekané (volitelně)
  • ½ avokáda, nakrájeného (volitelně – vhodné až po 21 dnech)
  • 1 hrnek nakrájené papriky (žlutá, červená, oranžová – volitelně)
  • ¼ hrnku čerstvých bylinek (kopr, koriandr, petržel, tymián – volitelně)

Postup:

  1. Všechnu zeleninu očisti a nakrájej na požadované velikosti.

  2. Vlož do velké mísy společně s dulse, bylinkami, datlemi, avokádem a dalšími ingrediencemi.

  3. Zalij čerstvou pomerančovou šťávou a dobře promíchej.

  4. Podávej čerstvé a barevné, ideálně ihned po přípravě.


Tip: Tento salát je ideální na teplejší dny, hydratuje a zároveň zasytí. Můžeš ho obměňovat podle sezóny. 

LISTOVÁ ZELENINA S AVOKÁDOVÝM DRESINKEM

Krémový zelený salát, který zasytí i pohladí

bez tuku (pouze přirozený tuk z avokáda) · bez mouky · plný minerálů


Suroviny (2 porce):

Salát:

  • 8 hrnků listové zeleniny (římský salát, špenát, polníček, kadeřávek)

Dresink:

  • 1 zralé avokádo
  • ¼–⅓ hrnku vody
  • 5–6 snítek čerstvého koriandru
  • 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • ½ stroužku česneku (nebo více podle chuti)
  • špetka kajenského pepře (volitelně)

Postup:

  1. Zeleninu očisti, natrhej nebo nakrájej a dej do mísy.

  2. Všechny ingredience na dresink rozmixuj do hladkého krému.

  3. Nalij dresink na listy a důkladně promíchej.

  4. Podávej ihned, dokud je vše čerstvé a živé.


Tip: Pokud chceš, můžeš přidat další zeleninu jako okurku, papriku, rajče, klíčky nebo červenou cibuli. Avokádo je přirozeně syté.  Používej ho však s mírou ideálně jen v odpoledních nebo večerních jídlech během 21denní kúry.

Další recepty a inspirace,

které podpoří tvoje tělo.


Vyzkoušela jsi něco? 

Sdílej to se mnou, napiš, jak ti chutnalo, nebo mi pošli fotku.