TVAROHOVÝ CHLÉB S VEJCI

Lehounký, bez kvasnic, plný bílkovin a zdravých tuků ideální k snídani i jako svačina.


Ingredience (1 malá forma 12 plátků)

  • 150 g nízkotučného tvarohu

  • 4 vejce

  • 50 g mletých mandlí

  • 50 g lněných semínek (celá nebo jemně drcená)

  • 2 lžíce otrub

  • 1 lžíce špaldové mouky

  • ½ balíčku prášku do pečiva

  • ½ lžičky mořské soli

  • 20 g slunečnicových (nebo jiných) semínek na posypání

Postup:

  1. Tvaroh a vejce vyšlehej dohladka.
  2. V jiné míse smíchej všechny suché suroviny (kromě semínek na posyp).
  3. Obě směsi spoj, dobře promíchej a nech těsto 5 minut stát semínka nasají vlhkost a těsto zhoustne.
  4. Vylož malou chlebovou formu pečicím papírem, nalij těsto a uhlaď povrch.
  5. Povrch navlhči vlažnou vodou a posyp semínky.
  6. Peč v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 40–45 minut.
  7. Nech chléb vychladnout, pak krájej.

Tipy na podávání:

  • Skvělý s pomazánkou z tvarohu, avokádem nebo jen se zeleninou.

  • Můžeš přidat bylinky (např. oregano, česnekový prášek) pro slanou verzi.

  • Na sladko? Vynech sůl a přidej skořici nebo kapku stévie.

Proč si ho zamiluješ?

  • Vysoký obsah bílkovin z tvarohu a vajec tě udrží sytou dlouho.

  • Mandle a lněná semínka dodají zdravé tuky a vlákninu.

  • Bez kynutí, bez kvasnic, žádné nadýmání.

  • Hotovo do hodiny, snadná příprava bez stresu.


Tip: Pokud chceš chléb 100 % bez obilovin, můžeš špaldovou mouku nahradit extra lžící mandlí nebo lněných semínek a přidat špetku psyllia.