TVAROHOVÝ CHLÉB S VEJCI
Lehounký, bez kvasnic, plný bílkovin a zdravých tuků ideální k snídani i jako svačina.
Ingredience (1 malá forma 12 plátků)
150 g nízkotučného tvarohu
4 vejce
50 g mletých mandlí
50 g lněných semínek (celá nebo jemně drcená)
2 lžíce otrub
1 lžíce špaldové mouky
½ balíčku prášku do pečiva
½ lžičky mořské soli
20 g slunečnicových (nebo jiných) semínek na posypání
Postup:
- Tvaroh a vejce vyšlehej dohladka.
- V jiné míse smíchej všechny suché suroviny (kromě semínek na posyp).
- Obě směsi spoj, dobře promíchej a nech těsto 5 minut stát semínka nasají vlhkost a těsto zhoustne.
- Vylož malou chlebovou formu pečicím papírem, nalij těsto a uhlaď povrch.
- Povrch navlhči vlažnou vodou a posyp semínky.
- Peč v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 40–45 minut.
- Nech chléb vychladnout, pak krájej.

Tipy na podávání:
Skvělý s pomazánkou z tvarohu, avokádem nebo jen se zeleninou.
Můžeš přidat bylinky (např. oregano, česnekový prášek) pro slanou verzi.
Na sladko? Vynech sůl a přidej skořici nebo kapku stévie.
Proč si ho zamiluješ?
Vysoký obsah bílkovin z tvarohu a vajec tě udrží sytou dlouho.
Mandle a lněná semínka dodají zdravé tuky a vlákninu.
Bez kynutí, bez kvasnic, žádné nadýmání.
Hotovo do hodiny, snadná příprava bez stresu.
Tip: Pokud chceš chléb 100 % bez obilovin, můžeš špaldovou mouku nahradit extra lžící mandlí nebo lněných semínek a přidat špetku psyllia.